Beépített szekrény 2019-06-05T13:42:13+00:00

Galéria az oldal alján

A beépített szekrények tervezését minden esetben a helyiség adottságai határozzák meg. Mindenekelőtt érdemes a külméreteket meghatároznunk, illetve a pontos funkciót. A beépített szekrények készülhetnek ún. falfülkékbe, határolhatja egy fal, esetleg állhatnak függetlenül a falaktól távolabb. A szekrény magasságát tervezhetjük egy maghatározott magasságig vagy a teljes belmagasságig. Ha ezek a paraméterek rendelkezésre állnak, akkor kezdhetjük a kialakítást. A beépített szekrény külső kialakításához több szempontot is érdemes figyelembe venni:

  • A szekrény színe: nagy általánosságban bútorlapból készítjük ezeket a szekrényeket, amelyek közel 400 színben érhetőek el a kereskedelemben. A bútorlapok kínálatában megtalálhatjuk számunkra kedvező színű és felületű anyagokat. Abban az esetben, ha a beépített szekrény egy vagy két oldala is látszik, úgy javasoljuk az ajtókkal azonos színű oldallapok használatát, így a beépített szekrény megjelenése esztétikus lesz.

 

  • Ajtók, fiókok: az ajtók felülete egy meglehetősen nagy felület, ami meghatározó lehet egy lakásban. A tervezés időszakában érdemes átgondolni az ajtók megjelenését, mit is szeretnénk látni? Amennyiben letisztult vagy egyszerű felületet szeretnénk, akkor javasoljuk, hogy a tolóajtók azonos színből készüljenek. Amennyiben kicsit hangsúlyosabbá szeretnénk tenni a szekrény megjelenését, akkor van lehetőség az ajtókhoz és fiókokhoz használt anyagokat úgy variálni, hogy megbontsuk a felület egyhangúságát. A beépített szekrény ajtajait készíthetjük egy, a teljes belmagasságot kihasználó felületből, de meg is oszthatjuk tetszés szerint alsó-felső részre, külön nyitással, esetleg több magasságban is. A beépített szekrény ajtajait díszíthetjük üveg, tükör vagy festett üveg betétekkel. Így a beépített  szekrény lehet a helyiség egyik meghatározó eleme.

 

  • Fogantyú: a beépített szekrények ajtajaihoz használhatunk fém fogantyúkat, de választhatjuk fogantyú nélküli un.: Tip-On nyitással is. A fiókok és az ajtók nyitásához igény szerint lehet beszerelni ún. Tip-On nyitást. Ez annyit jelent, hogy a fiókelők és a frontok egy gyenge nyomásra működésbe hoznak egy kilökő mechanizmust, amit a továbbiakban kézzel lehet továbbnyitni. A bezáráshoz elegendő benyomni zárt állapotig a frontokat.

A  beépített szekrény belső kialakítása a személyes igények megfogalmazásával kezdődik. Megbízóink igénye alapján osztjuk be a belső teret, gondosan szem előtt tartva az ergonómiát és az esztétikumot. Költséghatékonysági szempontból érdemes fontolóra venni, hogy a fehér bútorlap olcsó, készíthetjük úgy a beépített szekrényt, hogy zárt állapotban a külső szemlélő számára a kiválasztott színt látjuk, míg a belső elemek fehér bútorlapból vannak. Ilyen esetekben a fehér bútorlap élzárását is a külső színnel végezzük, ezzel egységes megjelenést biztosítva a beépített szekrénynek.

A beépített szekrény belső terének kialakításánál figyelembe vesszük, hogy pontosan milyen igényeknek kell megfeleljen. Ilyen igény lehet:

  • a polcos elem, amelynél érdemes szem előtt tartani az esetlegesen meglévő tároló dobozok méretét, 
  • a ruhaakasztós résznél a magasság pontos méretezését,
  • a fiókoknál a hasznos belmagasságot és a kényelmes kezelhetőség jegyében választott magasságot. A fiók készülhet belső fiókként, az ajtók mögé rejtve is.
  • a szekrénybe elhelyezendő használati eszközök (pl.: vasalódeszka, porszívó, ruhaszárító, létra) méretét , ezeknek kialakítva egy elkülönített rekeszt,
  • a ruhalifttel a szekrényben a magasabb terek kihasználtságát javíthatjuk úgy, hogy létra nélkül kezelhetjük vállfás ruhákat
  • kihúzható nadrágtartónál a kényelmes magasságot.

A beépített szekrényeknél érdemes figyelembe venni tervezéskor, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a készülő szekrény előtt is. A nyíló ajtók méretét úgy kell meghatározni, hogy a berendezési tárgyak, helyiségek falai ne akadályozzák a teljes nyitást. A  beépített szekrényekhez igény szerint tudunk beszerelni belső világítást. Korunk haladó technikájának megfelelően ledes -energiatakarékos- világítást ajánlunk. Ezt a fajta világítást egy kb. 2 cm széles alusínbe süllyesztve szereljük. A világítást lehet a szekrény belső oldalára/felső lapjába belülre szerelni és egy olyan kapcsolóval ellátni, ami ajtónyitásra kapcsol fel. 

A tervezési időszakban a beépített szekrény beosztásáról méretarányos látványterv készül, amivel lényegesen könnyebb meghatározni a pontos kialakítást és a beépítés utáni állapotot.  

Meg szeretném nézni a:

Hívjon fel vagy írjon: Erdei Zsolt +3670 408 409 4 – humanual@humanual.hu


Beépített szekrények galéria