Hívjon vagy írjon most: Erdei Zsolt +36704084094|humanual@humanual.hu
Beépített konyha 2021-01-20T21:37:25+00:00

Galéria az oldal alján. A beépített konyhabútor tervezését meglehetősen sok szempont befolyásolja, ám ez koránt sem akkora ördöngösség mint egyesek hiszik. Elsősorban az adott helyiség műszaki paraméterei határozzák meg a beosztást, a gépek elhelyezhetőségének lehetőségét.  Nézzünk néhány szempontot, hogy is csináljuk mi.

Beépített konyhabútor beosztása

 • felülnézet terv -abutorasztalos.huA beépített konyhabútor beosztását a helyiség adottságai és a beépítendő gépek (mosogatógép, tűzhely elszívó, mikró, mosogatómedence) elhelyezése határozza meg.  A kialakított víz-, gáz- és elektromos kiállás egyes helyzetekben nem enged meg bármilyen beosztást, ugyanis ezek bekötését csak bizonyos mértékig lehet az adott ponttól arrébb helyezni.
 • Érdemes saját igényeinket összegyűjteni és az alapvető méreteket papírra vetni. A standard konyha alsó rész 85-, az emeltebb 90 cm magas, a felső szekrények alsó magassága 140 cm, a standard magassága 70 cm. Természetesen ezektől is el lehet térni, ezek csupán jól bevált méretek. Minden esetben 10 cm magas lepattintható lábazattal szereljük a beépített konyhákat. A szekrények mélységi méreti az alsószekrénynél 55 cm + 2 cm front, rajta 60 cm mély munkalappal, a felsőszekrények 30 cm mélyek + 2 cm front.
 • Miután a helységbe berajzoltuk a fix méretes beépített gépeket, kiszámolható a fennmaradó hely. Sok éves tapasztalatunkat latba vetve szoktuk kialakítani a végleges beosztást a megbízóink igényeihez igazítva. 

A beépített konyhabútor felszereltsége

A tervezés folyamán meg kell tudnunk határozni néhány fontos részletet a beépített konyhabútorunkat illetően. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány opciót.

Fiókok a beépített konyhabútorban

fiókok - abutorasztalos.huA fiókok száma és magassága a szekrényen belül szabadon változtatható. A fiókok vasalata is lehet többféle, minden esetben kiváló minőségű, de alapszintű fióksínekkel kalkulálunk, de választható a részleges vagy teljes kihúzású fékezett kivitel. Mit is jelent ez? A fiókok alap esetben a szekrényből nem húzhatóak ki teljesen, egy részük fedésben marad a szekrénytestben, ezek a részleges kihúzásúak. A teljes kihúzású fiókok viszont a szekrénytesten kívülre húzhatóak, a fiók teljes felülete felülről látható. A fékezett kivitel annyit jelent, hogy bezáráskor a fiók utolsó 5 centis részen automata rendszerben lassan bevezeti zárt állapotba a fiókot. A fékezett fiókok nagy mértékben emelik egy beépített konyhabútor komfortfokozatát. 

Frontok (ajtók)

Alap helyzetben itt is kiváló minőségű, de alap szintű kivetőpántokkal kalkulálunk, de lehet választani ezeknél is fékezett kivitelt. Ez annyit jelent, hogy az ajtó zárásakor a kivetőpántba épített mechanika lassan bevezeti az ajtót a zárt állapotig, elmarad a faajtókra jellemző csattanó hang.

Kamraszekrény

A kamraszekrény egy kihúzható kétpolcos drótkosár rendszer, amit alsó szekrényekbe lehet beépíteni. Szélességben 15-60 centiig elérhetőek. Létezik 200-220 centi magas állószekrényekbe is hasonló kihúzható kamraszekrény, ezeknél 5 kosár segíti a pakolást. Mindkét fajtánál kívülről csak a szekrények ajtajait lehet látni, fiókszerűen lehet kihúzni, belül egy drótkosár -általában két polccal- található.

Beépített konyhabútor világítás

ledvilágítás konyhai felső szekrénybe - abutorasztalos.huKorunk haladó technikájának megfelelően ledes -energiatakarékos- világítást ajánlunk. Ezt a fajta világítást egy kb. 2 cm széles alusínbe süllyesztve szereljük. Felhasználástól függően két helyre szereljük ezeket.
A kedveltebb megoldás a felső szekrények alsó lapjának aljába szerelt változat, ami a munkalap felületé világítja meg, ezzel segítve a jó láthatóságot munka közben. Ehhez igény szerint lehet szintén a felső szekrény alsó lapjának aljába szerelni kapcsolót is. 
Abban az esetben, ha a szekrény belső terét szeretnénk bevilágítani, akkor a fent nevezett alusínt lehet a szekrény belső oldalára/felső lapjába belülre szerelni és egy olyan kapcsolóval ellátni, ami ajtónyitásra kapcsol fel.

Sarokelemek vasalatai

Több fajta kialakítás létezik, talán a legismertebb a „magic corner” elnevezésű vasalat. Ám tapasztalatink alapján magas ára és aránylag rossz kihasználhatósága miatt csak indokolt esetben ajánljuk. Ez a vasalat az ajtónyitás után kézzel kihúzható,  4 fémkosaras szerelvény.

Konyhabútor fogantyúk

tölgy lemezbetétes konyha - abutorasztalos.hu

A konyhabútor ajtók és fiókok nyitásához szükséges felszereltség a fogantyú. A bútor élettartamát minden esetben fém fogantyúval javasoljuk meghosszabbítani, és egyben mutatós felületté változtatni, mondhatjuk, hogy a jó fogantyú „öltöztet”. A fogantyúkat több pozícióban tudjuk elhelyezni az ajtókon, ezzel is a javítva a beépített konyhabútor megjelenését. Vagy ha letisztultabbat szeretnénk…

Fogantyú nélküli nyitás 

A fiókok és az ajtók nyitásához igény szerint lehet beszerelni ún.: Tip-On nyitást. Ez annyit jelent, hogy a fiókelők és a frontok egy gyenge nyomásra működésbe hoznak egy kilökő mechanizmust, amit a továbbiakban kézzel lehet továbbnyitni. A bezáráshoz elegendő benyomni zárt állapotig a frontokat. Ezzel a megoldással letisztult, modern felületet kapunk.

 

vízvető

Vízvető:

A fal és a munkalap csatlakozási pontjához vízvetőt szerelünk be, amivel megakadályozzuk a folyadékok útját a szekrénytest mögé. 

 

 

 


A beépített konyhabútor anyagai

A beosztást követően meg kell határozzuk, hogy milyen stílusú lesz a beépített konyhabútor? Első lépésben érdemes a konyhához használatos anyagokat  megkülönböztetni. 

Dobozok (korpuszok)

Közel 400 féle bútorlapszín áll rendelkezésre, ezek ára eltérő, költséghatékonyság szempontjából érdemes figyelembe venni, hogy a fehér anyag a legolcsóbb. A színes (egyszínű vagy fautánzat mintájú) anyagokból is építhetőek a szekrények, ebben az esetben egy emeltebb minőséget kapunk, emeltebb árral. A korpuszokhoz használt bútorlap élzárásához az ajtókkal azonos színű 0,4 mm vastag 
abs -t használunk. Az élzáró már nem a rossz emlékekből ismert, a bútorlap éléről leváló vasalós technika, hanem egy közel 200 fokos olvadékragasztóval elhelyezett élzárás, amit visszaszedni is meglehetősen nehéz feladat.

Munkalap

munkalap összemarás - abutorasztalos.huA konyhákhoz általában használt munkalapok a kereskedelemben 60 cm mélységben érhetőek el. Megkülönböztetjük a matt és magasfényű felületet. Igény szerint lehet karcálló kivitelben is kapni ezeket. A munkalapokat lehet L vagy U alakban is toldani, a helység adottságaihoz igazítva. Ezt minden esetben összemarással végezzük, ami egy cseppálló toldást eredményez. Speciális esetekben szükség lehet mélyebb, más kiképzésű munkalapra is. Ebben az esetben egy maghatározott kínálatból tudunk legyártatni extra méretet.

Beépített konyhabútor ajtók (frontok)

Anyagát tekintve lehet több megoldásból választani:

  • bútorlap ajtó: ebben az esetben a fent nevezett közel 400 féle bútorlapból lehet választani, a frontoknál a vágott éleket 2 mm vastag gömbölyített, szín azonos abs élmarással készítjük. A korpuszok élzárását általában a frontok színéhez igazítjuk.
  • furnéros ajtó: fafelület felületű forgácslap alapú anyag. A hagyományos bútorlaphoz képest ennél az anyagnál annyi az eltérés, hogy a felületén nem egy vékony műanyag dekorfelülettel készül, hanem vékony farétreggel gyártják, ami színezhető (pácolható), lakkozható.
  • fényezett ajtó: mdf alapú belül fehér, a külső oldalon a kiválasztott színre fényezett ajtó. Megkülönböztetjük a selyem-, és magasfényű ajtókat. A magasfényű ajtók felülete az autók fényes felületéhez hasonlítható, polírozott felület. Az éleken nincs élzárás, tehát mind a felület, mind az élek ugyanazon színben lesznek fényezve.
  • magasfényű akril ajtó: táblában hozzáférhető anyag, a magasfényű fényezett ajtókhoz képest valamelyest erősebb a felülete, de élzáróval kell ellátni a vágott éleket. Több színben elérhető anyag.
  • lemezbetétes ajtók: ezek a frontok alap esetben tömörfa kerettel készülnek, amiben a betét egy sima lemez. A lemezbetétes ajtókat lehet natúron, csak lakkozva felületkezelni, de lehetséges színezni (pácolni) is. Lehet egyszínű is ez a fajta ajtó, ebben az esetben a felületkezelés során egy meghatározott színre lehet fényezni. A lemezbetétes ajtókra kívánság szerint lehetséges mintát elhelyezni.
  • kontraprofilos ajtók: ezek a frontok minden esetben tömörfa kerettel készülnek és a keretben a betét is tömörfa. A felületkezelés során lehetséges a kiválasztott fafaj színében csak lakkozni, de pácolással színezhető is.

Tipp

belső fehér elemek -abutorasztalos.huA felmérés/konzultáció során az esetek túlnyomó részében a beépített konyhák beosztását szoktuk megbeszélni. Törekedni szoktunk arra, hogy az alsó szekrények és a felső szekrények szélességi méretei egymás felett azonosak legyenek. Az optimális választás tapasztalataink szerint az szokott lenni, hogy a szekrények belső elemei fehér-, a kívülről látható elemei (a felsőszekrények alja, vagy ha látszik a végzáró elem oldala, akkor az oldallap is, az elszívó melletti két felsőszekrény oldallapja) a frontokkal azonos színből készüljön. Ez a választás költséghatékony és tetszetős. 

A tervezési időszakban a készülő beépített konyhabútor beosztásáról méretarányos látványterv készül, amivel lényegesen könnyebb meghatározni a pontos kialakítást és a beépítés utáni állapotot.  

Hívjon fel vagy írjon: Erdei Zsolt +3670 408 409 4 – humanual@humanual.hu


Konyhabútor galéria