Hívjon vagy írjon most: Erdei Zsolt +36704084094|humanual@humanual.hu
Tolóajtós szekrény 2019-11-20T15:20:16+00:00
beépített tolóajtós szekrény - abutorasztalos.hu

beépített tolóajtós szekrény – abutorasztalos.hu

Galéria az oldal alján.A tolóajtós beépített szekrény ideális választás azokba a helységekbe, ahol a nyíló bútorajtó korlátozza a mozgásterünket, esetleg nem fér el a kinyíló ajtószárny. A tolóajtóval szerelt beépített bútorok egyszerre nagy felületen nyílnak, így a belső térhez nagyobb nyílásokon át tudunk hozzáférni, polcait, fiókjait, ruhaakasztós részét könnyebb átlátni. A beépített tolóajtós szekrénynek nincs szélességi mérethatára, bármilyen méretben el tudjuk készíteni. A használhatóság szempontjából azonban szem előtt kell tartsuk a szekrény mélységét ha vállfás ruhákat szeretnénk elhelyezni a szekrényben, ugyanis ezeknek a minimum 55 centiméteres mélységet javasoljuk amihez még újabb 8 centiméter társul a tolóajtók formájában. Nézzünk néhány szempontot, mik is jellemezik ezeket a szekrényeket.

A beépített tolóajtós szekrény tervezett helyének szélességi méretét alapul véve méretétől függően osztjuk be a tolóajtók számát, ügyelve a rendszerességre és az esztétikumra. A tolóajtók számának tervezése után a külső megjelenést az alábbi szempontok alapján választhatjuk ki.

A tolóajtós szekrény színe

Nagy általánosságban bútorlapból készítjük ezeket a szekrényeket, amelyek közel 400 színben érhetőek el a kereskedelemben. A bútorlapok kínálatában megtalálhatjuk számunkra kedvező színű és felületű anyagokat. Abban az esetben, ha a tolóajtós beépített szekrény egy vagy két oldala is látszik, úgy javasoljuk a tolóajtókkal azonos színű oldallapok használatát, így a beépített szekrény megjelenése esztétikus lesz.

tolóajtós beépített szekrény - abutorasztalos.hu

tolóajtós beépített szekrény – abutorasztalos.hu

Tolóajtó

A tolóajtók felülete egy meglehetősen nagy felület, ami meghatározó lehet egy lakásban. A tervezés időszakában érdemes átgondolni a tolóajtók megjelenését, mit is szeretnénk látni? Amennyiben letisztult vagy egyszerű felületet szeretnénk, akkor javasoljuk, hogy a tolóajtók azonos színből készüljenek. Amennyiben kicsit hangsúlyosabbá szeretnénk tenni a szekrény megjelenését, akkor van lehetőség a tolóajtók felületét több színű anyagból építeni, használhatunk hozzá tükröt vagy festett üveget, esetleg magasfényű anyagot. Így a beépített tolóajtós szekrény lehet a helyiség egyik meghatározó eleme.

Fogantyú

Túlnyomó részt eloxált alumínium fogantyúprofilt használunk ezekhez az ajtókhoz, de választhatunk hozzá ettől eltérő színű fogantyú profilt is. Megbízóink egyes esetekben a süllyesztett fogantyút választják, ami nem olyan hangsúlyos, mint a fent említett fogantyúprofil.

Korunknak megfelelően jogos elvárás az ajtók lágy, finom gördülékenysége, amit az általunk szerelt csapágyazott görgős vasalatrendszer biztosít. A tolóajtókat kívánság szerint tudjuk fékezett záródással, rejtett vasalattal is szerelni.

tolóajtó osztott mintával - abutorasztalos.hu

tolóajtó osztott mintával – abutorasztalos.hu

A tolóajtók megjelenését variálhatjuk akár ajtónként változó színnel, de akár ajtónként is helyezhetünk el benne az alapszíntől eltérő anyagot, vagy akár festett üveget, esetleg tükröt.

A tolóajtós beépített szekrény belső kialakítása a személyes igények megfogalmazásával kezdődik. Megbízóink igénye alapján osztjuk be a belső teret, gondosan szem előtt tartva az ergonómiát és az esztétikumot. Egyes esetekben a belső teret nem építjük be a mennyezetig, hanem létrehozunk egy egybefüggő, a tolóajtós beépített szekrény teljes szélességében kihasználható rekeszt. Ez két szempontból is előnyös kialakítás, egyrészről helyet biztosít a nagyobb tárgyak kényelmes elhelyezéséhez, másodsorban a szekrény belső kialakításához használatos bútoralap mennyiségét is csökkenti.

 

A tolóajtós szekrény kialakítása

tolóajtós szekrény belső kialakítás - abutorasztalos.huA tolóajtós beépített szekrény belső terének kialakításánál figyelembe vesszük, hogy pontosan milyen igényeknek kell megfeleljen. Ilyen igény lehet:

  • a polcos elem, ennél érdemes szem előtt tartani az esetlegesen meglévő tároló dobozok méretét, 
  • a ruhaakasztós résznél a magasság pontos méretezését,
  • a fiókoknál a hasznos belmagasságot és a kényelmes kezelhetőség jegyében választott magasságot 
  • a szekrénybe elhelyezendő használati eszközök méretét (pl.: vasalódeszka, porszívó, ruhaszárító, létra), ezeknek kialakítva egy elkülönített rekeszt,
  • a ruhalifttel a szekrényben a magasabb terek kihasználtságát javíthatjuk úgy, hogy létra nélkül kezelhetjük vállfás ruhákat
  • kihúzható nadrágtartónál a kényelmes magasságot

A tolóajtós beépített szekrény tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy a tolóajtók a mélységből 8 cm mélységet igényelnek. A tolóajtós beépített szekrényekhez igény szerint tudunk beszerelni belső világítást. Korunk haladó technikájának megfelelően ledes -energiatakarékos- világítást ajánlunk. Ezt a fajta világítást egy kb. 2 cm széles alusínbe süllyesztve szereljük. A világítást lehet a szekrény belső oldalára/felső lapjába belülre szerelni és egy olyan kapcsolóval ellátni, ami ajtónyitásra kapcsol fel.

A tervezési időszakban a tolóajtós szekrény beosztásáról méretarányos látványterv készül, amivel lényegesen könnyebb meghatározni a pontos kialakítást és a beépítés utáni állapotot.  

Meg szeretném nézni a:

 

Hívjon fel vagy írjon: Erdei Zsolt +3670 408 409 4 – humanual@humanual.hu

Tolóajtós beépített szekrények galéria